Грижата, от която се нуждаете


      В център за лечение на рани от съдов произход се лекуват пациенти с:

 

      Венозни язви


      Хроничната венозна недостатъчност (ХВН) засяга 47% от жените и 30% от мъжете в работоспособна възраст в България, като само 1% от болните се лекуват. В последният VI стадии се образуват венозни язви разположени най-често по вътрешната част на подбедрицата. По данни на проучването DETECT в България около 300 хил. човека се нуждаят от адекватно лечение, тъй като са имали или са с активни улцерации на подбедриците, дължаща се на ХВН. Раните от венозен произход са изключително болезнени, покрити с некрози и фибринови налепи, а кожата около тях е променена (кафеникаво оцветена и с фиброза). При преобладаващата част от пациентите венозните лезии не се повлияват от провежданото лечение и увеличават размерите си. Силно изразеният болеви синдром в съчетание с обилната секреция с неприятна миризма и непрекъснатото носене на превръзки влошават драматично качеството на живот на болните и разрушават социалните им контакти.

      Диабетно стъпало

      Според епидемиологичните проучвания около 15% от пациентите със захарен диабет развиват синдрома на „диабетното стъпало”, изразяващ се с лезии на ходилото с различна тежест и характеристики, често завършващи с ампутация. Основна предпоставка за възникване на труднозарастващите рани е наличието на диабетна микро- и макроангиопатия и полиневропатия.

      Невропатично диабетно стъпало

      Увредата на периферните нерви дължаща се на захарния диабет води до:
  - Намаляване на потната секреция - кожата става суха, топла, атрофична.
  - Постепенно снижение или изчезване на усещането за болка и топлина.
  - Развитие на атрофия на мускулите на стъпалото, последвана от статични изменения в анатомията му и нарушаване на регулацията на двигателната функция.

Големите сили на натиск причинени от променената статика на стъпалото...
Водят до хиперкератоза и образуване на мазоли...
Напуквания, кръвоизливи, хематоми и бактериална колонизация...
Последвани от образуване
на инфектиран дефект –
“mal perforant”     

Всичко това създава условия за развитие на невропатична язва (“mal perforant”), която най-често се разполага по ходилната част на стъпалото, увеличава размерите си бързо, трудно заздравява и е особено податлива н инфекции.

    Невроисхемично диабетно стъпало

    Диабетната макроангиопатия се проявява като ранна атеросклероза на магистралните артерии (развитие на стеснения-стенози и запушвания-тромбози на магистралните артерии на крайниците), която се наслагва допълнително към настъпилите изменения в крайниците при пациентите с диабет. В резултат на това се влошава снабдяването на тъканите с кислород и се развиват гангрени и атонични рани по пръстите и стъпалото. При невроисхмичното диабетно стъпало често се наблюдава бързо напредваща по сухожилните влагалища тежка мекотъканна инфекция (влажна гангрена), заплашваща със смъртоносен сепсис и налагаща много често висока (бедрена), животоспасяваща ампутация.

      Некрози и гангрени от съдов произход


      Хроничната Артериална Недостатъчност на Крайниците (ХАНК) се дължи най-често на атеросклероза и болест на Buerger. При прогресирането и в засегнатите от болестния процес артериални кръвоносни съдове постепенно се развиват патологични процеси предизвикващи стеснения (стенози) и запушвания (тромбози), които водят до влошаване на кръвоснабдяването на тъканите, намиращи се под местата на увредите.
      В началото най-чести симптоми са: студенина в пръстите, парестезии, опадване на космите, начупване и помътняване на ноктите. Постепенно се появява болка при ходене (най-често локализирана в подбедриците), последвана от болки в покой (при поставяне на крайника в хоризонтално положение и през ноща) и развитие на мъчително болезнени некрози, гангрени и незаздравяващи рани, разположени в началото в крайните участъци на пръстите. При липса на адекватно лечение лезиите от съдов произход обхващат стъпалото и подбедрицата и могат бързо да доведат до необходимост от извършване на висока (бедрена) ампутация.