Грижата, от която се нуждаете

    В България разширените вени на долните крайници (варикозната болест) засягат около 30 % от населението, но само 1 % от пациентите се лекуват активно. Заболяването се среща 3 пъти по-често при жените и се характеризира с неравномерно разширяване и “змиевидно” нагъване на подкожните вени на краката.

    Причината за заболяването е най-често наследствената недостатъчност на венозната стена. В резултат на това се нарушава нормалното функциониране на венозните клапи, които са отговорни за движението на кръвта към сърцето. Постепенно се развива венозен рефлукс - патологична промяна в движението на кръвта в обратна на нормалната посока, повишаване на венозното налягане и патологично разширяване на повърхностните вени. Предразполагащи фактори при варикозната болест са бременност и продължително стоене в право или седнало положение.

    В началото на заболяването оплакванията се свързват с козметичния проблем. В последствие се появява тежест в краката в края на деня - т.нар. “уморени крака”, периодично появяващи се стрелкащи болки, сърбеж, оток около глезените, кафеникава пигментация по подбедриците, втвърдяване на кожата. Чести усложнения са тромбофлебитът и кръвотеченията от варикозен възел, които могат да са опасни.

    Лечението включва редукция на наднорменото тегло, активно движение и спорт, носене на еластични чорапи и чорапогащници, венотонична терапия. Най-често въпреки лечението, заболяването прогресира и се налага провеждане на оперативно лечение. Пациентите трябва да знаят, че по подкожните вени се движи по-малко от 20% от кръвта към сърцето. При прекъсването на тяхната дейност функцията им се поема от останалите венозни съдове, без последствия за крайника и организма.

    Най-разпространени хирургични техники са флебокутанеоектомиите - премахване на разширените вени с част от променената върху тях кожа и стрипинг - изваждане на разширените магистрални вени със специална сонда.

    В последните години ендовенозното (минимално инвазивно, „безкръвно”- придобил популярност термин) лечение на варикозната болест стана световен стандарт.

     Ендовенозната лазерна аблация (ЕВЛА) е най-съвременният представител на минимално инвазивните техники за лечение на разширените вени без голяма операция (стрипинг), като резултатът от лечението е идентичен с този от хирургична интервенция.
    Думата ендовенозна означава от вътрешната страна на вената. ЕВЛА използва същата енергия, която и лазерните показалки, но е с по-голяма мощност. Когато лазерната енергия се достави от вътрешната страна на вената, тя я нагрява и предизвиква свиването и затварянето на съда. Самата процедура се извършва през малка дупчица на кожата, която понякога дори не се налага да се шие, след завършването на интервенцията. През този отвор във вената се вкарва специално влакно (с дебелина около 1 мм) провеждащо лазерната енергия, като движението му непрекъснато се контролира с ултразвуков апарат. Когато се достигне необходимата дължина се включва лазерната енергия и влакното се изтегля по хода на разширената вена отгоре надолу. След приключването на процедурата, около крака на пациента се налага еластична превръзка и той спокойно може да ходи.

    Болезнена ли е процедурата? Налице е само лека болка при първото убождане за инжектиране на обезболяващия разтвор около вената. Няколко часа след провеждането на ЕВЛА пациентите са напълно работоспособни и могат да се върнат към нормалния си начин на живот.